חזרה לראשי

צמחי מרפא ושילובם בקוסמטיקה

Cl.H הילה עזרן, הרבליסטית קלינית

כבר משחר הימים שימשו צמחי מרפא, פרחים ושמנים כחלק בלתי נפרד מחיי היומיום. השתמשו בהם לבישול, ריפוי וכמובן לטיפוח. רעמסס השלישי השתמש בקנביס לטיפול בדלקות עיניים, דיוסקורידיס כתב על פטרוסלינון (פטרוזיליה) כמשתן ועל שומר כמגביר זרימת חלב אם, נשות מצרים הקדומה נהגו להצית כדורי מור לביעור פרעושים וטבלו גופן באמבט שמנים ונשות התנ"ך התבשמו בלבונה.
בשנים האחרונות עדים כולנו למגמת ה"חזרה לטבע" אשר לוקחת חלק כמעט בכל תחום בחיינו.המודעות לתזונה בריאה ורפואה טבעית הולכת ומתפתחת ותופסת תאוצה ובאותה המידה שחשוב לנו מה אנו מכניסים לתוך גופנו פנימה, חשוב לא פחות, באילו חומרים נשתמש על גופנו באופן חיצוני – לטיפול וטיפוח כאחד.

צמחים רבים טומנים בחובם סגולות ריפוי ספציפיות לעור ובזכות תכונותיהם הרפואיות הינם יעילים ביותר לטיפול במגוון בעיות כגון אקנה, דרמטיטיס, קמטים, סימני מתיחה, חידוש התאים ועוד, ושילובם במוצרי הקוסמטיקה היום, היה פשוט עניין של זמן. קיימות מספר דרכים לשילוב של צמחי המרפא בקוסמטיקה: מיצוי נוזלי, שמנים אתריים, מים הידרוסוליים ואפילו צמחים בדרך הופעתם הטבעית.

מיצוי נוזלי – נקרא בשפה המקצועית טינקטורה, זהו תהליך בו מפיקים נוזל מרוכז מהחלק המוגדר לשימוש רפואי של הצמח (עלים, שורשים, פרחים), האופן בו מפיקים את המיצוי הינו השרייה של הצמח עצמו בתוך מימד נוזלי דוגמת מים, אלכוהול ו/או גליצרין. אופן ההכנה פשוט למדי, יש להכניס למיכל / צנצנת (עדיף מזכוכית) את הצמח הדרוש, בדרך כלל יהיה הצמח מיובש, ואותו נכסה בנוזל. המימד הנוזלי ייקבע לפי סוג הצמח והחומרים הפעילים שבו, מאחר וכל חומר פעיל מתפרק באופן שונה. לדוגמא: פרופוליס הינו שרף והחומרים הפעילים שבו יתפרקו באלכוהול נקי בלבד. אם נשרה את הפרופוליס במים, לא יתפרקו מתוכו החומרים הפעילים.

שמנים אתריים – נקראים גם תמציות שמנים או שמנים נדיפים. תהליך הפקתו של שמן אתרי הינו מורכב יותר ומתבצע באופנים שונים: השרייה, זיקוק, סחיטה, מיצוי ע"י סולבנטים (ממיסים). השיטה הנפוצה ביותר הינה זיקוק, בתהליך זה קיטור מוזרם לתחתיתו של מיכל גדול אשר מכיל את הצמחים ומאדה מתוכם את השמן האתרי. אדי המים ואדי השמן מתנקזים לתוך פתחו העליון של המיכל ועוברים לתוך צינור סלילי המקורר בד"כ ע"י מים זורמים. בתוך הצינור הסלילי האדים מתעבים והנוזל מטפטף לתוך מיכל מיוחד בו מופרד השמן האתרי מהמים בגלל הבדלי המשקל הסגולי שלהם. השמן מופרד לכלי אחד ואילו אדי המים לכלי אחר.

מים הידרוסוליים – מכונים גם מים ארומתיים. אלו אדי המים המופרדים בתהליך יצירת שמן אתרי (ראה הסבר הפקת שמן אתרי לעיל).

צמחים טריים – השימוש בצמחים טריים פחות מקובל, בעיקר כשאנו מבקשים ליצור מוצר אשר ישמש אותנו לזמן ממושך, אך אם ברצוננו להכין משחה או קרם במטבח הפרטי שלנו, יוכלו צמחים רבים להיות חלק מתהליך זה – ישירות מן הגינה – אך התוצר הסופי ישמש אותנו לפרק זמן קצר יחסית ויהיה צורך לאחסן אותו בקירור.

חומרים רבים מן הטבע משמשים כחלק בלתי נפרד מתהליך רקיחת תכשירים קוסמטיים, ביניהם שעוות דבורים שמנים צמחיים (זית, שקדים, דקל) חמאות שונות (שיאה, קקאו), ויטמין C ויטמין E ועוד. בחרתי להציג שלושה צמחים אשר משמשים אותי בעבודתי באופן אישי וכי מוצאת אני ששילובם בקוסמטיקה פשוט מתבקש…

קלנדולה- ציפורני חתול
צמח אשר במקור מגיע מאירופה  אך ניתן ניתן לגדלו באופן חקלאי גם בישראל ובמדינות נוספות.
פעילותו העיקרית כנוגד דלקת ומחטא הינה הסיבה לשילובו בקוסמטיקה בנוסף לשימוש הפנימי בו.
בעלי הכותרת נעשה שימוש חיצוני לטיפול במגוון רחב של בעיות עור הקשורות בדלקות, יובש, פצעים, אקזמה, שיקום עור מבוגר, פטמות כואבות בזמן הנקה ועוד. בשימוש פנימי במצבים דלקתיים ובטיפול במערכת הרבייה של האישה.
תכונותיו העיקריות: מצנן, מייבש, מריר עדין
מרכיבים: ספונינים, פלבנואידים, שמן נדיף, שרף ותרכובות סטרואידיות
חלקים לשימוש: עלי כותרת

סימפיטום / סימפיטון / קומפרי
באנגליה נהגו לכנות צמח זה "איחוי עצם" בגלל השימוש המסורתי בו לאיחוי שברים. שורשיו ועליו (בעיקר עליו) מכילים אלנטואין אשר מעודד גדילת עצמות, סחוסים ושברים, והתחדשות של רקמות. כמו כן, הינו בעל יכולת נפלאה לרפא כיבים, כוויות וצלקות. שורשיו מכילים מוצילגו (ריר) והוא בעל אפקט מלחלח מאד.
משמש לטיפול פנימי בעיקר בדלקות וכיבים במערכת העיכול ובטיפול חיצוני לשיכוך גירויים, הגלדת פצעים, הזנה של העור, נקעים, דלקות פרקים, פטמות סדוקות, כוויות וטיפול בכתמים וצלקות.
תכונותיו העיקריות: צונן, לח, מתקתק, מעט מריר
מרכיבים:  אלנטואין, טנינים, ריר, ספונינים, סטרואידים, B12 ועוד.
חלקים לשימוש: שורשים ועלים

קיפודנית / אכינציאה
הצמח מגיע מארצות הברית, הילידים האמריקנים השתמשו בו לטיפול בחום, פצעים והכשות נחשים.
בעל פעילות ממריצה ומחזקת של המערכת החיסונית, אנטי דלקתי (בשימוש פנימי וחיצוני) וידוע גם בשל סגולותיו כאנטי פטרייתי, אנטי ויראלי ואנטי חיידקי. קיימים שלושה זנים:
E. Purpurea, E. Angustifolia, E. Palida
משמש בעיקר לטיפול במצבים זיהומיים, דלקות (גרון/חניכיים), חיטוי פצעים, חיטוי לאחר גילוח, פיצעונים, הרפס,  ועוד רבים אחרים.
תכונותיו העיקריות: צונן, יבש, מעט חריף
מרכיבים: שמן נדיף, גליקוזידים, פוליאציטילינים אנטיביוטיים, אינולין.
חלקים לשימוש: שורשים, עלים ופרחים.

קיימים צמחים רבים נוספים אשר ניתנים לשילוב בקוסמטיקה והינם בעלי איכויות רבות ומגוונות. תאימות הצמחים לגופנו הינה יותר מטבעית – הלא אנו חיים בהרמוניה על אותו הכדור כבר מאות בשנים, והטבע המקיף ועוטף אותנו בכל אותן יצירות נפלאות שלו פשוט מבקש שנעשה בהן שימוש. כך היה מאז בריאת העולם וכך נכון עבורנו גם היום.

ולסיום, טיפ לפינוק ביתי:

מסיכת דבש מזינה – מתאימה לכל סוגי העור

כף דבש
ביצה (שלמה)
כף שמן זית

ערבבי יחד ומשחי על הפנים והצוואר.
המתיני לפחות חצי שעה, אפשר גם יותר ושטפי.
מומלץ להשלים את הטיפול בקרם פנים.

לאתר של הילה עזרן

כתיבת תגובה